band3

Musik: Vem vill leva utan det?

Musik har alltid spelat en stor del av mitt liv, som från den tidigaste ålder jag kan minnas klassisk musik ständigt spelar i vårt hem. Pappa hade en hel del 78s och en elektrisk spelare som krävs täta nål förändringar. I själva verket brukade jag titta på honom ändra dem religiöst var åttonde spelar – inte något han skulle låta någon annan göra!!

Som barn brukade vi ge sjungande skäl – särskilt vid jultider! Buddy Holly Jag tror pappa tyckte det inte var korrekt musik och att skivan kunde omöjligen vara upp till samma standard som hans Beethoven eller Mozart inspelningar!!

Vem vill leva till 100?

Han brukade ha ständiga diskussioner med Kenneth om att spela dem på hans radiogram. Och som för Beatles och Rolling Stones poster jag ville spela några år senare – ingen kommentar !!

Båda mina två bröder fick lära sig att spela klassisk musik på piano av vår Aunty Win. För mig själv; det var 1962 och jag var alldeles för intresserad av min farbror Franks helt nya MGB roadster att koncentrera sig – prova som min mamma gjorde för att uppmuntra mig!!

Min äldsta bror, Robert, visade sig vara en mycket fulländad musiker – spelar det franska hornet professionellt i många år. Kenneth, min andra bror, under senare år, skulle få alla hans öl köpt för honom i NAFFI bar, bashing ut låtar när vi hade en session – märk väl att han alltid hade ett dåligt huvud nästa dag!

Du är modig som valt att leva utan man!

Samma problem som min pappa hade – annorlunda musik. Så jag var tvungen att använda hörlurar för att lyssna på honom. 

Hur som helst, under åren har jag utvecklat en passion för alla typer av musik och min samling av vinylskivor har nu vuxit till att omfatta Amadeus Mozart genom att Led Zeppelin. Men jag antar att om jag var tvungen att välja bara ett musikstycke att ta till den öde ön skulle det behöva vara:

Mozarts konsert för klarinett och orkester No1 i F-moll, Op 73

Min favorit inspelning av denna enastående pjäs: (endast en av flera!)

Deutshe Grammophon 136550 SLPEM (stereo – 1968) Karl Leister, Klarinett, Berlins filharmoniska orkester dirigerad av Rafael Kubelik.

Jag köpte denna inspelning medan stationerad i Tyskland 1970 – sedan dess har jag fått andra fina inspelningar av ConcertoFree artiklarna, men jag tycker Karl Leister tolkning av Adagio(i synnerhet) perfekt fångar Mozarts mål att skriva den mest djupgående uttrycksfulla rörelsen för ett soloinstrument.

Jag misslyckas aldrig att bli rörd av det …